Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Mesteparten av tiden, når de føler en hodepine, kolikk, er feber eller muskelsmerter, for eksempel folk gå til et apotek på jakt etter såkalte MIPS (Unntatt reseptbelagte legemidler). De er godkjent av helsemyndighetene, og er ment å behandle mindre symptomer. Salget er mulig uten resept eller resept.

Men det betyr ikke at de kan brukes alltid og uansett. De er narkotika, og basert på bestemte egenskaper, kan den MIPS også forårsake helseproblemer, enten ved hjelp av omfattende eller uhensiktsmessig bruk. Forsiktighet bør være enda større når det gjelder barn, eldre, gravide og personer med noen sykdom.

Priscila Vautier, farmasi, Master i farmasi, professor i løpet av apotek og direktør for farmasøyter Forbundet i delstaten São Paulo, sa at de ikke-reseptbelagte stoffet mest brukt av mennesker er smertestillende, anti-inflammatoriske, muskelavslappende, antipyretika og antacida.

Den bemerker at MIPS, selv om de anses lav risiko, kan føre til, i noen tilfeller, bivirkninger, forgiftninger og legemiddelinteraksjoner. For eksempel, hvis det ikke er riktig veiledning, kan en person begår underdosering (som ikke vil lindre de ønskede symptomer), eller det kan være en overdose, som fører til forgiftning. Det er også en risiko for å bruke to medikamenter med den samme aktive bestanddel, noe som også kan føre til forgiftning; og muligheten for at pasienten allerede forbruker en kronisk bruk av medikamenter som i sin tur interagerer med medikamentet tilstede i MIPS.

15 klasser av legemidler som ikke bør tas ukritisk

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Emnene nedenfor kan du se hva som er de viktigste risiko ved bruk av visse grupper av medisiner, som ser ufarlig, men når de brukes på en overdreven eller upassende form, kan bli farlig.

1. Hormoner og prevensjon

Priscila streker at feilaktig bruk kan føre til hormon kroppen mangel. "Og kontinuerlig bruk kan øke risikoen for økt blodtrykk, dyp trombose (spesielt når forbundet med sigarett) og migrene", sier han.

Amouni Mourad, CRF-SP teknisk rådgiver (Regional Pharmacy Council), påpeker at flere epidemiologiske studier viser klar sammenheng mellom bruk av p-piller og økt risiko for venøs og arteriell trombose.

2. Absorbers og tarm antiphysetics (simetikon)

Amouni kommentarer som et eksempel på denne klassen legemidler er simetikon. "Det er et antiphysetics silikon antiflatulenta handling, som avlaster mageproblemer forårsaket av overskytende gass."

Den tekniske rådgiver forklarer at simetikon ikke absorberes av kroppen, og bare virker i fordøyelseskanalen, som blir fullstendig eliminert i feces. "Selv om uønskede reaksjoner er usannsynlig, er de rapporterte: Kontakt eksem (betennelse som oppstår på grunn av hudkontakt med en irriterende agent eller forårsaker allergi); og, i sjeldne tilfeller, umiddelbare reaksjoner som elveblest (røde lesjoner på huden som klør mye). "

Luftal er også en kjent og intestinal antiphysetics ofte brukes for pasienter med overskytende gass. Legg merke til at det lindrer symptomene, men ikke "løse problemet". vanligvis ikke forårsaker bivirkninger, men kan forekomme i sjeldne tilfeller: betennelse i hud eller allergi.

Priscilla streker at feilaktig bruk av et slikt produkt kan i noen tilfeller føre til midlertidig forstoppelse.

3. smertestillende og febernedsettende (aspirin, dipyrone, paracetamol)

Priscila forklarer at Paracetamol er et antiinflammatorisk ikke-steroide, "kronisk bruk kan føre til hepatotoksisitet (leverskade forårsaket av kjemikalier kalt hepatotoxins)."

Amouni påpeker at mens Paracetamol kan brukes under graviditet, bør legen konsulteres før. "Videre bør det ikke gis over 10 dager for smerte eller feber i mer enn 3 dager," sier han.

AAS, forklarer Priscilla, kan det føre til mageblødning og er kontraindisert i tilfelle av dengue.

"Dypirone, når det anvendes på riktig måte, kan føre til hypotermi, hudreaksjoner, betennelse i nyrevev," sa Priscilla.

"Når slike legemidler er tatt sammen med alkohol, kan det oppstå sår, gastrointestinale sykdommer og blødning", tilføyer den farmasøytiske Priscilla.

4. Antacida

Amouni kommenterer at mesteparten av syrenøytraliserende inneholder ett eller flere av fire hovedkomponenter: aluminiumsalter, magnesiumsalter, kalsiumkarbonat og natriumbikarbonat.

"De kan ha interaksjoner med mange reseptbelagte legemidler, så det er veldig viktig å konsultere en farmasøyt om interaksjoner mellom legemidler før du tar dem. Videre bør spesielt personer med hjertesykdommer, høyt blodtrykk eller nyreproblemer rådføre seg med lege før du tar et syrenøytraliserende, "legger teknisk rådgiver.

Priscila ut som hoved risiko / problemer fra overdreven bruk eller misbruk av dette stoffet: mangel på absorpsjon av mat og medisin; forstoppelse og diaré.

5. Antiallergisk og antihistaminer (deksklorfeniramin, Loratadin)

Amouni kommentarer som deksklorfeniramin, hydroxyzine, Promethazine og cyproheptadin er den eldste kjente allergi, og siden de var de første til å bli brukt i behandlingen av allergiske sykdommer. "Den vanligste og plagsom bivirkning er sedasjon. Tretthet kan likevel forekomme (eller agitering), redusert konsentrasjon og hukommelse forandrer psykomotorisk koordinering, og tørr munn, sløret syn, urinretensjon, økt appetitt og vektøkning. Til muligheten av disse bivirkningene, bør disse stoffene unngås i drivere, piloter eller arbeidere i fare for ulykker, "sier han.

Loratadin, desloratadin Cetirizin, levocetirizine, Ebastin og Fexofenadine er allergi kalles "andre generasjon", ansett som mer moderne. "De gir lindring fra symptomene forårsaker lite sedasjon og minimale effekter på psykomotorisk aktivitet. I noen tilfeller kan du oppleve hodepine (hodepine), som er den mest betydelige bivirkninger ", sier Amouni.

Den farmasøytiske Priscila ut som store problemer med overdreven eller bruk av allergi: tretthet, eller fortykning av slim fortykning.

6. Antiemetika (Metoclopramide)

Handlinger i offentlige fordøyelsesfunksjoner som kvalme og oppkast. Priscilla sier at risikogrupper (eldre, barn, diabetikere), disse stoffene har flere bivirkninger. "Misbruk kan føre til angst og uro og noen ganger søvnighet," legger han til.

I henhold til pakningsvedlegget av informasjon, de mest vanlige bivirkningene er: rastløshet, døsighet og matthet / utmattelse (som forekommer i tilnærmet 10% av pasientene). Sjeldnere: søvnløshet, hodepine, svimmelhet, kvalme, galaktoré, gynekomasti, hudutslett, inkludert elveblest eller tarmsykdommer.

Også i henhold til pakningsvedlegget, reaksjoner som rastløshet, ufrivillige bevegelser, sløret tale etc. De kan være mer vanlig hos barn og unge voksne; mens unormale eller forstyrrede bevegelser er vanlig hos eldre selv ved langvarig behandling.

7. spasmolytika (buscopan)

Buscopan (N-butylscopolamine bromid) er et eksempel på denne type medisin. Det er indisert for behandling av symptomer på gastrointestinale kramper, kolikk og unormale ufrivillige bevegelser biliær kolikk og seksuelle og urin organer.

"Misbruk kan føre til munntørrhet og døsighet, tåkesyn, takykardi," sier Priscilla.

"Når det kombineres med analgetika (dipyrone, for eksempel) du trenger mer omsorg. høye doser av skopolamin kan forårsake delirium, forvirring, lammelse, sløvhet og til og med død ", legger den farmasøytiske.

8. Antifungals og antimykotika

Antifungalt eller soppmidler er i utgangspunktet legemidler anvendes for å behandle og / eller forebygge soppinfeksjoner, for eksempel "fotsopp", dermatofytose (overflatiske soppsykdommer som forekommer i hår, negler og hud), candidiasis, systemiske infeksjoner som meningitt etc.

Mange av disse stoffene selges kun på resept, men noen er tilgjengelige som ikke-reseptbelagte legemidler.

Feil bruk av denne type produkter, i henhold til Priscilla, kan gi: resistens overfor behandling, rødhet og brenning.

9. Anti-inflammatorisk og anti-reumatisk (diclofenac, Nimesulide)

Diclofenacos nimesulid, piroksikam Tenoxicam er eksempler på klasse narkotika.

Priscilla forklarer at ved anvendelse av overdreven / upassende, kan pasienten ha: magesmerter, halsbrann, kvalme, oppkast, utvikling av magesår som forårsaker blødning eller perforering (magesekk og tolvfingertarmen), leversykdom (medisinering cirrhose), nefritt (forpliktelse nyre), hjerteproblemer og anemi.

10. Anti-ulcer-midler (omeprazol)

Det er indikert for behandling av refluksøsofagitt, gastritt, magesår og duodenalsår, samt fungerer som en "gastric protector" for de som vil bruke narkotika som "vondt" i magen.

Selv Omeprazol er et stoff som krever resept, mange ender opp med å få kjøpe det uten resept. Men, styrke: overdreven og feil bruk kan føre til helseproblemer.

"The misbruk kan maskere andre sykdommer, slik som magecancer, leverproblemer og galle. Kan hemme opptaket av enkelte vitaminer og mineraler, kan føre til effekter som kramper og hjertesykdom ", forklarer den farmasøytiske Priscilla.

11. Expectorants (sirup)

Dette er en type narkotika mye brukt når personen har en dårlig hoste med slim.

Den slimløsende virkning er for kort å øke mengden av slim og redusere viskositeten til sekreter, og gir følgelig fjernelse av luftveiene.

Amouni nevnte prøve et slimløsende er bromheksinhydroklorid, som er generelt godt tolerert. "Kan imidlertid observert diaré, kvalme, oppkast og andre milde gastrointestinale manifestasjoner. Har også blitt rapportert allergiske reaksjoner, inkludert utslett, urtikaria, bronkospasme, angioødem og anafylaksi, "sier hun.

Priscila ut som store problemer for den upassende bruk av ekspektoranter gastrointestinale forstyrrelser (kvalme, oppkast).

12. Muskelrelakserende midler (Carisoprodol)

Eksempel muskelavslappende ifølge Amouni er Carisoprodol. "Den muskelavslappende produserer muskelrelaksasjon og sedasjon, så vel som mer vanlige reaksjoner (som forekommer i minst 10% av pasientene). Du kan også plassere trykkfall, døsighet og svimmelhet, "sier han.

Priscilla påpeker at misbruk av avslappende som Carisoprodol "kan føre til avhengighet og toleranse, utvikle mental forvirring, angst, mangel på koordinasjon og balanse."

Det er også verdt å merke seg at, hvis de brukes sammen med alkohol eller andre sentralnervesystem-depressivt middel, kan føre til mer alvorlige problemer som depresjon.

13. oftalmiske oppløsninger (øyedråper)

Øyedråpene kalles oftalmiske løsninger, og hvis de brukes feil, uten medisinsk tilsyn, kan føre til alvorlige problemer.

"The misbruk kan karakteriseres ved endring av anbefalt dose eller gjør bruk av øyedråper uten resept", sier Priscilla. "I disse tilfellene kan det oppstå skade på øyet helse, som for eksempel: endring i tåreflod, okulær skade, øyeinfeksjoner, glaukom. I tillegg kan bruk føre til forvirring, hypertensiv krise, "forklarer apotek.

14. elektrolyttkomplettere (isotonisk)

De elektrolyttkomplettere blir ofte brukt av idrettsutøvere for å hjelpe til ved hydrering og utskifting av salter (natrium, kalium, magnesium) gå tapt gjennom svettelangvarige aktivitet.

De kommer vanligvis i form av brusende tabletter, som skal fortynnes med vann, alltid i henhold til produkt- retninger.

Priscilla imidlertid forklart at den feilaktige fremstilte, mindre vann enn det anbefalte kan forekomme som mer alvorlige konsekvenser av overdosering: hypernatremia (skytende natrium i blodet) og / eller hyperkalemi (stor mengde kalium i blodet).

15. Legemidler mot nesetetthet

Priscilla forklarer at, med hyppig og langvarig anvendelse av slimløsende midler kan forekomme rebound nesetetthet (rhinitis medicamentosa), som økte (eller rebound) tar pasienten å anvende mer og mer av den decongestant. "Derfor, de bør ikke brukes i mer enn 5 dager på rad og ikke hos barn under fem år," sier han.

"Det kan til og med øke blodtrykket og øker blodglukosenivåer hos diabetikere," legger den farmasøytiske.

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Dette er bare eksempler på hvilke typer legemidler som ofte brukes feilaktig. Merk at noen folk kommer med selv-medisinering med legemidler som krever resept (som ikke er MIPS), når, for eksempel ved hjelp av et stoff fra en annen persons hjem, en venn etc.

Så, generelt, er det alltid godt å huske på at selv-medisinering er svært farlig. For Priscilla "er det ekstremt viktig at folk blir klar over at alle medisiner, fritatt eller ikke-reseptbelagte, kan utgjøre en helserisiko."

Ifølge Amouni, den eneste måten for forbrukeren å gjøre et trygt medikament administrasjon er fra en effektiv veiledning. "Apoteket må være i samsvar med foreskrevet ved lov og vedlikeholde apotek på stedet under hele driftstiden, og garanterer dermed forbrukerens rett til å stille og overvåkes av en kvalifisert fagperson."

"Det er verdt å merke seg at uansett hva stoffet misbruk kan medføre fare for helsen til pasienten, slik at hele produktet må brukes på resept og spesielt med presis orientering," avslutter Amouni.

Husk: med helse spiller ikke (og medisiner!). Bruk medisiner bare når lege.